Stomi og kost — gode råd til deg som nettopp har fått en stomi

Har du nettopp fått en ileostomi eller kolostomi er det helt naturlig å sitte med spørsmål angående kosthold og diett: Kan jeg spise som før, eller må jeg følge en bestemt diett? Er det noe jeg ikke kan spise, og hva med alkohol? Overordnet sett trenger du ikke å endre kostholdet ditt. Matvarer som er sunne og gode for kroppen, er både sunne og gode for folk med og uten stomi. Det samme gjelder matvarer som er mindre sunne eller direkte usunne.

Det er imidlertid noen forskjellige råd og tips som kan være nyttige å lese om hvis du har en stomi. Disse kan også brukes som inspirasjon for folk som ikke har en stomi. Les de gode kostholdsvanene nedenfor, og la deg inspirere av dem!

Forstoppelse — slik unngår du problemer med fordøyelsessystemet

Stomi og forstoppelse går ikke hånd i hånd, men hvis du sliter med fordøyelsesproblemer eller frykter for å få det, kan du med fordel se nærmere på følgende råd om matvarer og andre tips for å unngå forstoppelse. Det første tipset er å sørge for å tygge maten du spiser, godt og grundig. At maten blir ordentlig tygget er nemlig den beste starten du kan gi fordøyelsesprosessen, spesielt når du spiser matvarer som er vanskelige å fordøye, som for eksempel nøtter, seigt kjøtt, frukt og grønt med harde fibre, som appelsin, ananas, asparges og selleri. Et godt triks er også å kutte maten ekstra godt, hakke maten godt og tilberede grønnsakene.

Et kosthold rikt på fiber, med fullkornsprodukter og rikelig med frukt og grønt kan også bidra til å sette fart på tingene, men husk å være oppmerksom på å kutte/hakke/tygge maten godt. Her er det også viktig at du inntar nok væske, helst 2 liter om dagen. Drikker du for lite vann har kostfibrene ingenting å binde seg til, og tarminnholdet kan dermed bli mindre mykt og forårsake forstoppelse.Trening er dessuten også bra for å motvirke forstoppelse, siden bevegelse påvirker, stimulerer og masserer tarmene.

Nervøs for å spise ute?

Mange mennesker med stomi frykter at de aldri kan nyte et måltid på en restaurant, kafé eller et annet sted igjen, men slik er det heldigvis ikke. Å spise ute er for mange en viktig del av livet, enten det er snakk om en matklubb med venner eller et besøk på favorittrestauranten, og du trenger ikke å gi avkall på sosiale sammenkomster med mat fordi du har en stomi.

Er det første gang du skal ut å spise med stomi, kan det være en god idé å velge et sted du kjenner og føler deg trygg på. Noen sjekker også restaurantens meny hjemmefra, som ofte er tilgjengelig på nett, slik at de kan se hvilke muligheter som finnes. Et godt tips er også å bestille en rett du allerede har prøvd hjemme og dermed med stor sannsynlighet vet hvordan kroppen din reagerer. Etter hvert som du finner ut hvordan du reagerer på bestemte typer mat, kan du utvide horisonten og prøve nye retter.

Det samme gjelder for alkohol. Det er bedre å starte med en liten øl og se hvordan kroppen din reagerer. Går alt bra, kan du alltid øke litt etter litt i etterkant.

Coloplast Care er her for å hjelpe deg!

Visste du at som medlem av Coloplast Care kan du ringe til Coloplasts sykepleiere alle hverdager og få råd og tips helt gratis? De hjelper deg blant annet med å finne de riktige stomiproduktene, og har du spørsmål eller trenger råd, tar de seg av det også. Sykepleierne har mange års erfaring innenfor området, så du kan trygt kontakte dem enten via telefon eller chattefunksjonen på Coloplasts nettside.

Coloplast Care-medlemmer kan også gratis bestille vareprøver hjem til seg selv, hvis de er usikre på hvilke produkter som passer deres behov best. På den måten kan du prøve ut forskjellige varianter uten å måtte åpne lommeboken for mye.